Arvosta

Osakeanti ja joukkovelkakirjalaina yrityksen rahoitusmuotona

Investointeja tulossa, ja tarvitset rahaa. Haluatko jakaa yrityksesi omistusta, vai haluatko lainata rahaa ilman pankin vaatimia vakuuksia? Kumpi valita, osakeanti vai joukkovelkakirjalaina?

Osakeanti on hyvä vaihtoehto silloin, jos tarvitset rahoituksen nyt mutta et halua sitoutua ennalta määrättyyn takaisinmaksupäivään. Osakeanti vahvistaa yrityksen omaa pääomaa ja rahoitusasemaa tehokkaasti. Osakeannilla hankittu riittävä oma pääoma voi olla myös muun rahoituksen saannin ehto.

Osakeanti on lisäksi oiva tapa hankkia yritykseen uutta osaamista – henkistä pääomaa: jos lähdetään uusille markkinoille tai halutaan ottaa digitalisaatiosta kaikki hyöty irti, niin osakeannilla yritys voi saada omistajajoukkoonsa kokeneita osaajia, joilla on rahallista sijoitustakin suurempi arvo liiketoiminnalle.

Joukkovelkakirjalaina sopii silloin, kun et halua jakaa yrityksesi omistajuutta. Joukkovelkakirjalainan liikkeelle laskeminen kuitenkin edellyttää, että yrityksesi tuottaa voittoa tai sen talous on riittävän vakaalla pohjalla, jotta voit vakuuttaa sijoittajat yrityksen kyvystä maksaa lainan korkoineen takaisin sovitussa ajassa.

Sinun ei kuitenkaan tarvitse tehdä päätöstä yksin. Kun kerrot meille tarpeesi, toiveesi ja aikataulusi, suunnittelemme yhdessä, kumpi rahoitusmuoto olisi sinun yrityksellesi fiksumpi ratkaisu.

Osakeanti ja joukkovelkakirjalaina sijoittajalle

Haluatko olla osa yrityksen tarinaa, hyötyä yrityksen menestyksestä ja arvonnoususta tulevaisuudessa, vai haluatko tietää täsmälleen, milloin ja kuinka paljon sijoituksesta tilillesi tulee rahaa? Kuinka syvällisesti haluat sitoutua yrityksen toimintaan?

Sinun kannattaa sijoittaa osakeantiin, jos olet valmis hieman odottamaan ja uskot, että osakkeita liikkeelle laskeva yritys kasvattaa arvoaan – ja siten samalla myös sinun omistuksesi arvoa. Osakeanti perustuu tuotto-odotukseen, et voi täsmälleen tietää paljonko omistuksellesi saat osinkoa ja tai milloin osakkeista voi luopua. Osakeantiin sijoittaminen vaatii pitkäjänteisyyttä, mutta antaa mahdollisuuden päästä mukaan yrityksen tarinaan ja menestykseen.

Joukkovelkakirjalaina sopii puolestaan silloin, jos haluat ennakoida tuottosi tarkalleen. Joukkovelkakirjalainassa yritys lainaa sinulta ja muilta sijoittajilta rahamäärän, jonka se sitoutuu maksamaan takaisin tiettynä päivänä, tietyllä ennalta määrätyllä korolla lisättynä