Uskaltaisinko sijoittaa pk-yritykseen?

Arvosta

Meiltä on kysytty, uskaltaako niihin pörssin ulkopuolisiin yrityksiin sijoittaa. Että saako sitä rahojaan takaisin, jos jokin jostain syystä meneekin pieleen. Tai pääseekö osakkeista ylipäätänsä eroon?

Käytännössä suorasijoittaminen, eli sijoittaminen pörssin ulkopuolisiin yrityksiin, on Rahamarkkinakeskuksen kautta yhtä turvallista – tai turvatonta – kuin sijoitusasunnon ostaminen. Tai itse asiassa jopa hiukan turvallisempaa: kauttamme tehdyt sijoitukset viedään kansalliseen arvopaperi- eli arvo-osuusjärjestelmään. Tällöin omistusten säilyttäminen on lainsäädännön mukaan julkisesti luotettavaa ja ne ovat turvallisesti hallinnoitavissa oman verkkopankin kautta. Omistuksista on siis “mustaa valkoisella”.

Perinteiseen pörssisijoittamiseen verrattuna suorasijoittaminen vaatii hiukan enemmän pitkäjänteisyyttä: aktiivinen kaupankäynti pörssissä ei ole mahdollista vaan suorasijoittamisen pihvinä ovat osinkotuotot ja pidempiaikainen arvonnousu. Kun yritys menestyy ja sen arvo nousee, osinkotuototkin kasvavat. Toisaalta kasvava ja kehittyvä pk-yritys on houkutteleva yrityskauppojen kohde. Tällöinkin omistajilla on mahdollisuus oman sijoituksensa arvonnousuun.

Oman sijoituksen voi saada kuitattua kasvavina osinkoina, tai sitten osakkeet myymällä. Pörssin ulkopuolisen yrityksen osakkeiden myyminen edellyttää, että halukas ostaja löytyy ja hinnasta päästään yksimielisyyteen. Toisinaan yritys itse tai joku osakkaista voi tarjoutua ostamaan osakkeet.

Pörssin ulkopuolisten yritysten osakkeista ei siis pääse yhtä helposti ja nopeasti eroon kuin pörssiosakkeista. Toisaalta suorasijoittaminen tarjoaa sijoittajalle mahdollisuutta päästä mukaan yrityksen kasvuun, näkyvänä ja kasvollisena omistajana.

Videolla Tommi kertoo, miten pörssin ulkopuolisista osakkeista pääsee eroon.

LISÄÄ AJANKOHTAISIA

Puhutaan arvosta

Anna meille sähköpostiosoitteesi, niin pidämme sinut ajan tasalla arvosijoittamisesta sekä uusista rahoituskampanjoista.

Hienoa, kiitos kun lähdit mukaan! Arvostamme sitä.